Ga naar de inhoud
Home » Wijnstreken

Wijnstreken

Australië

Australië staat bekend als toonaangevend wijnland. Weinig landen hebben hun export de laatste jaren zo explosief zien groeien als Australië. De wijnen staan bekend als gul, mondvullend, zacht en uitgesproken fruitig. De eerste druivenstokken werden in 1788 meegenomen uit Kaap de Goede Hoop, Zuid-Afrika, maar de productie van wijn was niet meteen een succes doordat het klimaat te vochtig was en de grond te rijk. Later toen de druivenstokken in andere regio’s werden aangeplant werd het beter.

Het klimaat in het midden van het land bestaan uit woestijn en in het noorden en oosten vind je tropische stranden. De wijnbouw vindt voornamelijk plaats in het warme en meer geschikte zuiden van Australië, waar het klimaat het meest gematigd is. Irrigatie is hier meestal wel nodig. In New South Wales, Victoria en South Australia wordt de meeste wijn verbouwd en de meest voorkomende druivenrassen zijn Shiraz, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling en Sémillon. 


Vlag chili

Chili
Chili is een toonaangevend land qua kwaliteit en marketing in de wijnbouw wereld. De omstandigheden om wijn te verbouwen zijn uitstekend. Het is het enige wijnland ter wereld dat vrij is gebleven van druifluis. Het land ligt tussen het Andesgebergte in het oosten en het kustgebergte en Stille Oceaan in het westen. Het heeft een gezond en droog klimaat en geniet van veel zon. De droogte vormt geen probleem doordat er een overvloed aan smeltwater uit de Andes komt om irrigatie toe te kunnen passen in de wijngaarden.
Chili is erg gericht op Franse wijnbouw, waardoor ook veel typisch Franse druivenrassen zijn aanplant zoals Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc en Chardonnay. Ook gedijd de typisch genoemde Chileense druif, Carmenère, die ook zijn oorsprong heeft in Frankrijk, hier goed.  De meeste wijngebieden liggen ten zuiden van de hoofdstad Santiago. De grootste wijnregio is Central Valley.


vlag frankrijk

Frankrijk
Frankrijk is het beroemdste en meest toonaangevende wijnland ter wereld. Eeuwenlang wordt er al wijn gemaakt in grote hoeveelheden, hoge kwaliteit en unieke veelzijdigheid. In Frankrijk zijn drie kwaliteitsgroepen waar je wijn in kan delen. De eerste groep is ‘Vin de France’. Dit zijn eenvoudige wijnen, ook wel bekend als tafelwijn. De tweede groep is ‘Indication Géographique Protégée’. Dit betekent dat een wijn uit een bepaalde streek komt en hiermee wordt het beschermd tegen namaak. Ten derde heeft Frankrijk als eerste land een systeem van gecontroleerde herkomstbenamingen ingevoerd en zo werd in 1935 de wet op de appellations d’origine contrôlée (AOC) van kracht. AOC’s definiëren de begrenzing van een herkomstgebied en de manier waarop de wijn gemaakt moet worden. De wijnen in deze groep moeten voldoen aan strenge eisen zoals een bepaalde leeftijd van de stokken, oogsttechnieken, bepaalde druivenrassen, de opbrengst van druiven en het productiegebied.
Van het noorden tot het zuiden en het oosten tot het westen, er is geen gebied in Frankrijk waar geen druivenstokken staan aangeplant. Het heeft een diversiteit aan klimaten en bijzonder complexe bodems (terroirs). Hierdoor biedt het een grote variëteit aan kwaliteitswijnen, afkomstig uit een tal van streken, gemaakt van diverse druivenrassen. De meest voorkomende druivenrassen zijn Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot en Cabernet Sauvignon. 


vlag hongarije

Hongarije
Hongarije staat bekend als prachtig land met een mooie natuur, maar voor veel mensen staat het niet bekend als uitstekend wijnland. Hongarije is één van de meest veelzijdige wijnlanden van Europa. Ze produceren zoete, witte wijnen, maar ook mousserende wijnen en krachtige rode wijnen en maken gebruik van moderne wijnbouw en technieken. 
Het heeft een echt landklimaat met winters die heel koud kunnen zijn en zomers die heel warm kunnen worden. Het voorjaar biedt voldoende regen en de herfst heeft voldoende zonuren om de druiven te laten rijpen.
De druiven die ze verbouwen variëren van o.a. Sauvignon Blanc en Chardonnay tot de inheemse Furmint bij de witte druivenrassen en Cabernet Sauvignon en Merlot tot de inheemse Kadarka bij de rode druivenrassen.
Hongarije is onderverdeeld in 22 wijnbouwgebieden en daarvan is Tokaj, waar de zoete Tokaji Aszú wordt geproduceerd, het vlaggenschip van de Hongaarse wijnbouw. De druiven van deze beroemde wijn worden aangetast door Botrytis. De druiven worden met de hand geplukt en vervoerd in kleine kratten genaamd ‘puttonyos’. Het gehalte van suiker in de wijn is afhankelijk van het aantal puttonyos van Aszú druiven, toegevoegd aan de droge wijn. Hoe meer puttonyos, hoe zoeter en krachtiger de wijn. De wijn heeft over het algemeen een volstrekt uniek aroma en unieke smaak met hoog extract, hoge zuren en verschillende gradaties in restzoet.


vlag israel

Israël
Israël is net als Nederland een klein land dat groots is in grote dingen! Het land heeft een excellente reputatie als het aankomt op landbouw en irrigatie, van de meteorologische stations op Golan tot aan de innovaties in de woestijn, wat de wijnbouw doet floreren! De temperatuur is gelijkmatig en de zomers zijn heerlijk warm, waardoor de wijnen voldoende suikers aan kunnen maken. In Israël groeien vooral druiven met Franse invloeden.
De kwaliteit van Israëlische wijnen wordt onderschat! Wat de boer niet kent, dat eet ‘ie niet. Of in dit geval drinkt ‘ie niet. Waarom zou je jezelf beperken tot een Franse, Spaanse of Italiaanse wijn, als er nog een hele wereld aan wijnen te ontdekken is? Israël is een bewogen land, een land waar iedereen het zijne van denkt. Een land met historie, diepgeworteld. Zo wordt in de Bijbel ook veelvuldig aan wijn gerefereerd; bij het volk Israël was het druivenplukken in de wijngaarden elk jaar weer een groot feest. Er werd dan gezongen en gedanst. Zang en vreugdekreten klonken in alle tuinen waar druiven geplukt werden. En wist u dat vijftien procent van alle Israëlische wijnen Koosjer zijn? Wij kunnen u dit verklappen: deze bijzondere wijnen die volledig voldoen aan de Joodse wetten, zijn onvoorstelbaar lekker.


vlag italie

Italië
Italië werd door de Grieken van het oudsher het land van de wijn genoemd. In het gehele land wordt wijn geproduceerd en dit komt doordat de omstandigheden om druiven te verbouwen zeer gunstig is. Er zijn door het land enorme verschillen in klimaat en er staan honderden inheemse druivenrassen aangeplant. In het noorden is het relatief koel en in het zuiden zeer heet. De diversiteit aan wijnen is daardoor groot.
Italië is vooral bekend om zowel klassieke bewaarwijnen en mousserende wijnen als nieuwe, bijzondere wijnen. Bekende namen zijn Chianti en Brunello di Montalcino uit Toscane. Prosecco, Ripasso en Amarone (gemaakt van druiven die na de oogst een aantal maanden ingedroogd zijn) uit Veneto. Krachtpatsers als Barolo, Barbaresco en Barbero uit Piemonte. Volle, jam-achtige wijnen uit Puglia en verrassende wijnen van inheemse druivenrassen uit Sicilië.
Vandaag de dag vind je sommige van de beste wijnen ter wereld in Italië.


vlag oostenrijk

Oostenrijk
Oostenrijk omvat 48.000 hectare aan wijngaarden en deze liggen voornamelijk in het oosten. Het klimaat is hier koel, maar ideaal voor de wijnbouw door de zonnige zomers, milde herfst en koele nachten. Ook zorgen de Donau en grote meren voor warmtereflectie en ochtendnevel, waardoor kwaliteitswijnen geproduceerd kunnen worden waarvan de populariteit alsmaar stijgt.
De witte wijnen omslaan zo’n 80% van de totale productie en zijn droog en geurig. Echter worden er ook zoete kwaliteitswijnen gemaakt en rode, fruitige wijnen met een kruidige boventoon. Als gevolg van een wijnschandaal in 1985 heeft Oostenrijk de strengste wijnwetgeving ter wereld en blijft de kwaliteit maar groeien.
De meest voorkomende druivenrassen zijn de Oostenrijkse Grüner Veltliner, Riesling, Zweigelt en Blaufrankisch. Deze worden aangeplant in de drie grote wijnregio’s van Oostenrijk: Niederösterreich, Weinviertel en Burgenland.


vlag nieuw zeeland

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is een prachtig land en nog maar kort geleden ontdekt als wijnland. Door de ligging van het land waarbij zowel het Noordereiland als het Zuidereiland ongeveer 800 kilometer lang zijn, varieert het klimaat van subtropisch in het noorden, tot een koel landklimaat in het uiterste zuiden. Door de overvloedige zonneschijn is het land zeer geschikt voor het verbouwen van druiven.

Het visitekaartje is de Sauvignon Blanc, gemaakt in een expressieve, stuivende en aromatische stijl. Het meest bekende gebied is Marlborough, gelegen op het Zuidereiland tussen twee bergruggen, omgeven door water van de Grote Oceaan. Andere veelvoorkomende druivenrassen zijn Chardonnay, Riesling, Pinot Gris, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon en Merlot.


blank

Spanje

Spanje is het drie na grootste wijn producerende land ter wereld. Hier worden veel verschillende druivenrassen verbouwd en het land kent zeer uiteenlopende klimaten, van regenachtig en gematigd in het groene noordwesten tot zeer heet en droog in het zuiden. De opbrengst per hectare is veel lager, omdat de wijngaarden niet intensief beplant zijn. Dit heeft te maken met het feit dat er simpelweg genoeg ruimte is om de druiven ruim aan te planten.

De grootste wijnregio’s zijn Rioja, Rueda en Ribera del Duero. Rioja strekt zich uit langs de oevers van rivier de Ebro en staat voor pure kwaliteit. Het was het allereerste Spaanse wijngebied dat de status DOC (denominación de origen calificada) verwierf. In Rueda worden voornamelijk witte wijnen geproduceerd zoals de frisse Verdejo en in het hart van Noord-Spanje vind je wijnstreek Ribera del Duero. De wijngaarden hier strekken zich uit in de vallei langs de oever van rivier de Duero en de meest verbouwde druif is Tempranillo. De basis van de betere Spaanse wijnen.


vlag usa

Verenigde Staten
In 1952 werden de eerste Amerikaanse wijnen geproduceerd en deze wijnen zijn waarschijnlijk door immigranten geproduceerd. De vele Europeanen die zich in de 16e en 17e eeuw overal vestigden, plantten in vrijwel alle staten wijnstokken aan. Hier werden zij in de 19e eeuw geconfronteerd met de grootste vijand van de Europese wijnstokken: Phylloxera. Geen wijnstok bleef onberoerd en ruim twintig jaar later werd pas een oplossing gevonden. Amerikaanse wijnstokken bleken resistent tegen de druifluis en overal begonnen wijnboeren met het enten van hun Europese druivenrassen op Amerikaanse wortelstokken.
De drooglegging, de crisis van de jaren ’30 en de Wereldoorlogen zorgden er uiteindelijk voor dat er maar een handjevol wijnboeren overbleef in Amerika. Vandaag de dag komt ruim 90% van de totale wijnproductie uit Californië. Dit gebied heeft een ideaal klimaat aan de kust en geniet van veel zon. Het groeiseizoen is lang, waardoor de druiven langzaam rijpen en een fruitige smaak ontwikkelen. Zo’n 60% is beplant met blauwe druivenrassen als Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah en Zinfandel. 40% met witte druiven als Chardonnay en Sauvignon Blanc.
Chardonnay is het meest aangeplant en veel Californische Chardonnay’s zijn houtgerijpt. Ze hebben kenmerkende rijke fruitaroma’s van peer, meloen en perzik met boterige, eikenhouten tonen.


vlag zuid afrika

Zuid-Afrika
Zuid-Afrika is één van de meest prominente wijn producerende landen op het zuidelijk halfrond. De eerste druivenstokken werden aangeplant door de Nederlanders in de zeventiende eeuw en inmiddels is Zuid-Afrikaanse wijn wereldwijd geliefd. Het klimaat in Zuid-Afrika is vooral warm en droog en daarom liggen alle wijngaarden dicht bij de kust in de Westkaap. Hier heerst een gunstig mediterraan klimaat, droog en warm in de zomer en redelijk zacht en vochtig in de winter.
Irrigatie is in veel gevallen noodzakelijk om te voorkomen dat de druivenstokken uitdrogen. De meest voorkomende druivenrassen zijn Chenin Blanc en Pinotage (een inheemse kruising van Pinot Noir en Cinsault), maar ook veel druivenrassen van Franse oorsprong als Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon en Merlot. Belangrijke wijndistricten zijn hier Stellenbosch, Paarl, Swartland en Robertson.



Logo wit of rood klein

Winkelmandje0
Er zijn geen producten in uw mandje
Verder winkelen
0