Ga naar de inhoud
Home » Over ons

Over ons

Waarom Wit of Rood?

Het verhaal…

Leuk dat u een kijkje neemt op witofrood.nl! Als het gezicht van en de drijvende kracht achter Wit of Rood deel ik graag iets over mijn passie en over het ontstaan van deze website.

Aangenaam!
Mijn naam is Hans Brand. Als zoon van een vader die groenteboer, melkboer en ijsman is geweest, zal het u niet verbazen dat de liefde voor voeding mij met de paplepel werd ingegoten. Al op mijn 12e wist ik dat ik kok wilde worden. Tijdens mijn opleiding aan de koksschool beleefde ik dan ook veel plezier aan het koken. Alle randzaken weerhielden me er echter van om dit mijn hele leven te blijven doen.

De koksschool in het groot
Maar ook bij mij kruipt het bloed waar het niet gaan kan. En zo begon ik na mijn studie aan de koksschool met de vervolgstudie Levensmiddelentechnologie, gekscherend ook wel bekend als ‘de koksschool in het groot’. Na mijn studie ging ik aan de slag bij een smaakfabrikant, waar ik werd opgeleid tot Associate Flavorist. Goed ruiken en proeven is daarbij een echte must. Daar leerde ik dan ook proeven, waarbij ik uit een complexe smaak losse moleculen leerde detecteren. Bijzonder om je zintuigen zo ‘aan het werk’ te zetten!

hans wijn
wijnglazen

In de ban van wijn
Het was een Spaanse wijn – Paternina Banda Azul – die het wijnvirus lange tijd geleden in mij ontstak. Ik was verkocht door deze krachtige wijn met extreem veel houttonen en zoete vanilletonen. Door de jaren heen is mijn voorkeur wat veranderd, maar met deze wijn is het allemaal begonnen.

We gaan op vakantie…
… en ik neem mee: de wijnencyclopedie! Ooit gekocht in de boekhandel vanwege de schat aan informatie over wijnlanden, gebieden, druiven en producenten. Iedere zomervakantie ging het dikke boek standaard mee in de koffer naar Frankrijk, Spanje en Italië. Eenmaal daar aangekomen kocht ik gelijk een aantal lokale wijnen, die ik vervolgens analyseerde naast de opengeslagen encyclopedie. Zo deed ik op een ontspannen manier steeds meer wijnkennis op.

blank

Een droom wordt werkelijkheid
Wat me steevast opviel bij de wijnboertjes die we tijdens onze vakanties bezochten, waren de vele mooie wijnen die nog niet in Nederland verkrijgbaar waren. Zo groeide langzaam maar zeker het verlangen om deze wijnen zelf naar Nederland te importeren. Terug in de dagelijkse hectiek van het leven verdween dit mooie idee echter steeds weer naar de achtergrond. Tot ik in 2021 de knoop doorhakte en besloot om nu eens echt door te pakken. Wit of Rood werd werkelijkheid!

Smakelijk eten en drinken
Mijn missie met Wit of Rood is om mensen blij te maken met een goed glas kwaliteitswijn. Dankzij mijn kennis van smaak kan ik mensen heerlijke en verrassende combinaties van gerechten met bijpassende wijnen aanbevelen. Meestal zijn dat wijnen uit het hogere segment, maar altijd met een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit.

Proost op een mooie toekomst!
Wit of Rood is niet zomaar een hobbyprojectje, maar een serieus initiatief waarin ik graag tijd en energie investeer. Zo volgde ik onlangs diverse cursussen voor het wereldwijd erkende WSET 2-certificaat. Ook heb ik met succes de Wijn & Spijs Cursus bij Academie voor Gastronomie bij Hotel Restaurant de Echoput in Apeldoorn afgerond. Door te blijven leren wil ik mijn klanten in de toekomst nóg beter kunnen adviseren welke wijn goed past bij welk gerecht. Daarbij is er ook ruimte voor trends als bijvoorbeeld vegan wijn.

Maatschappelijk betrokken
De vele enthousiaste reacties zijn natuurlijk een grote stimulans om door te gaan met dit avontuur. Maar minstens zo erg geniet ik van het enthousiasme waarmee de cliënten van Propak (onderdeel van Stichting De Passerel) de wijnen verpakken en versturen. Het is hartverwarmend om hen in dit avontuur te betrekken. Daar proosten we op!


hans wijn

“ik kan verrassen met combinaties van gerechten en bijpassende wijnen”

— Hans Brand, Eigenaar

Logo wit of rood klein

Winkelmandje0
Er zijn geen producten in uw mandje
Verder winkelen
0